dwerggeitenstaldepijpjes.nl
website over de dwerggeitenhobby van Sil Dekker uit De Knipe

Het ontstaan van Dwerggeitenstal De Pijpjes

Sinds 1973 bestaat Dwerggeitenstal de Pijpjes.De naam komt van het buurtje waar ik vroeger woonde. In de sloten om ons heen kwamen allerlei pijpjes in de sloot uit. Ook de bushalte voor ons huis heette bushalte de Pijpjes. Het leek mij dus een leuke naam om die te gebruiken. Het begon met twee geregistreerde geitjes afkomstig van  de Hertenhof uit de Beemster. Ze kosten toen 350 gulden per stuk. Ik werd ook meteen lid van de Dwerggeitenvereniging Noord-Holland .De geitjes waren in eerste instantie bestemd voor de kinderen. Maar ik vond het zelf ook wel leuk en het begon al wat te kriebelen om er mee te fokken. Een van de twee geitjes vond het leuker bij de buren dan bij ons ik kon het hek wel 2 meter hoog maken maar steeds weer wist ze aan de andere kant te komen. Uiteindelijk hebben we haar maar opgeruimd.

We kochten een mooi bont bokje (ik was toen al gek van bont) bij P. Stipriaan in de Moerbeek. Een veel te vrouwelijk bokje volgens de kenners zelf keek ik niet naar de bouw maar de kleur was voor mij belangrijk. Het eerste fokproduct was een roodbruin geitje en een bekende fokker wilde het van mij kopen hij wilde er wel 500 gulden voor neertellen. Ik dacht zoveel geld dan zal het wel een hele goede zijn, maar helaas ze is nooit verder gekomen dan een 3e premie. De eerste resultaten op de keuringen waren geen top prestaties van niet premiewaardig tot een tweede premie. Maar via bekende fokkers in de vereniging ben ik langzaam hoger op gekomen. Ik weet nog best op de eerste Nationale die toen nog in de Meerpaal in Dronten werd gehouden haalde ik zowaar een eerste premie dat moest ik direct  per telefoon aan Tiny melden want dat was toch een topprestatie het was weliswaar geen 1a ik dacht van 1e maar ik stond niet achteraan ik was de koning te rijk.

Door verschillende fusies  op mijn werk moest ik in 1998 verhuizen naar Friesland. Gelukkig vonden we in de Knipe bij Heerenveen een mooi plekje voor ons en voor de geiten. We zijn nu lid van de Dwerggeiten vereniging Noord-Nederland. www.dgvnn.nl Op mijn werk kwam ik in contact met Evert Jan Regelink we werkte op dezelfde afdeling Evert Jan had zijn geiten nog bij zijn vader lopen en op het adres waar hij woonde kon hij geen geiten houden. Ik stelde voor om een paar geiten bij mij te stallen. In eerste instantie dacht hij dat dat niets was steeds maar bij vreemde mensen over het erf. Maar het begon toch te kribbelen en zo is de samenwerking ontstaan. Evert Jan had 4 geiten en ik 5 .We hebben leuke herinneringen aan deze samenwerking. Samen hokken mesten samen fokprogramma's  opstellen en samen naar de keuring ik was er om de dieren te verzorgen en Evert Jan nam de training voor zijn rekening. We proberen de meest ideale dwerggeit te fokken mooi van type en bouw. Ook willen we dwerggeiten fokken die aanhankelijk zijn en waar je met plezier naar kijkt en mee om kunt gaan.

Mijn grootste droom is al gedeeltelijk in vervulling gegaan eens nationaal kampioen te worden. Op de nationale van 2005 ben ik met Heeckeren Mick Chrissy reserve kampioen geworden. Prachtig de spanning de sfeer in een woord geweldig .Bijna alle dieren in mijn stal stammen af van Chrissy .Ze is jammer genoeg op 8 Januari 2010 nadat ze 2 geitlammetjes ter wereld had gebracht gestorven haar 2 lammetjes heb ik met de fles groot gebracht .Een heb ik zelf gehouden en een is er naar Evert Jan gegaan. Nu Evert Jan een eigen stekje heeft zijn zijn dieren  na 10 jaar in mijn stal gestaan te hebben verhuisd naar Lippenhuizen. Onze samenwerking blijft gewoon bestaan alleen moeten we nu onze eigen geiten voeren , verzorgen en de hokken afmesten. We blijven dus wel gewoon elkaar met raad en daad bijstaan en Evert Jan  zal gewoon mijn geiten trainen en voorbrengen en als ik op vakantie wil kunnen de geiten van mij zo naar Evert Jan toe want hij kan heel makkelijk zijn hokken  splitsen.  En nu in 2015 de nationale titel Dagkampioen Geitlam .